2024-12-05 – The Lady of the Fortune Coin…

Nu blickar vi ut över Atlanten och testar en bourbon istället. Här har vi en ”mash bill” från San Francisco i Kalifornien och vad är då en ”mash bill” undrar ni? Jo, det är helt enkelt benämningen på det recept som till grund för destillatet som kallas bourbon och det kan variera rätt kraftigt mellan olika producenter.

Företaget bakom Rickhouse heter Gold Bar Bottle Company och deras master blender Montgomery Paulsen. Han hade innan han började med destillering över 25 års erfarenhet från vinbranschen i Kalifornien. Därmed är det inte ovanligt att flertalet av deras bourbon får sin finish på vinfat.

Denna mash bill består av 80% majs och 20% korn, den trippeldestilleras i traditionella kopparpannor, samt lagras sedan på kolade nya amerikanska ekfat. Finish sker inte som hos andra där man helt enkelt låter destillatet vila en tid i ett fat. Nej, här används en helt annan metod. De tar helt enkelt trästavar från vinfat och centrifugerar destillatet med dessa och det har verkligen resulterat i en lysande vinkaraktär.

Ett mynt pryder alla flaskor och på myntet står det ”The Lady of the Fortune Coin”. Lutad mot en stenhacka, med guldtackor vid fötterna och Sierra Nevada i bakgrunden, representerar hon amerikanskt hantverk, lycka och framgång. Med tydlig antydan att guldåldern haft stor betydelse för regionen, så håller hon även upp ett knippe bestående av råg, korn och majs, de tre grundingredienserna i de flesta bourbon.

Gold Bar Bottle Company har tagit denna historia på allvar och deras serie Gold Bar Whiskey har buteljeringar som kan liknas vid guldtackor. Destilleriet ligger på Treasure Island och har en bar och en restaurang med fine-dining – ”San Francisco’s Hidden Treasure” enligt de själva. Provningar erbjuds 6 dagar i veckan och behöver inte bokas, det är bara att dyka upp.

Men nu tillbaka till det vi har i glaset denna kväll, en bourbon som inte ser ut som en guldtacka. Låt oss prova!

DOFT (20/25)
Kryddig och söt i doften med inslag av vanilj och lite rök. Rostat bröd, peppar, torkad frukt, allt finns där. Efter några sniffar känns sötman ännu mer som karamell eller toffee.

SMAK (21/25)
Nu exploderar smakerna och det blir lite spretigt. Det finns väldigt mycket att hitta, mest karamell till en början, sen kommer svarta vinbär, torkade frukter, dadlar och en kompott av frukter. Svartpeppar kittlar tungan.

EFTERSMAK (20/25)
Rätt så lång och full av söta frukter, lite åt russin. Karamellsötman dröjer kvar, likaså vedröken. Mot slutet känns detta dock mer som en cognac än en bourbon, vinfinishen har tydligt påverkat.

OMDÖME (22/25)
Jätteintressant buteljering och verkligen en bourbon som skiljer sig från andra sorter. Fyllig och söt med rejäla vinösa toner, generöst med frukt och kryddor och på det stora hela en rolig smakupplevelse. Kan inte tycka annat än bra om detta.

TOTALBETYG: 83/100p

Eftersom denna bourbon är perfekt att runda av en måltid med, så passar den också utmärkt till desserten. Men jag gör det enklare – en god kopp espresso passar utmärkt. Har ni inte möjlighet att göra espresso så brygg mörkrostat kaffe istället.

John Mayer kanske några har hört talas om – en amerikansk singer-songwriter från Boston och sedermera Atlanta. Mängder av skön laidback musik har framförts av John och han har samarbetat och spelat in med storheter som BB King, Eric Clapton och Herbie Hancock m.fl. Här hör vi låten Neon från 2001 och albumet Room for Squares.

Här kan du betygsätta din smakupplevelse:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZFpNPuWsY7DosULmOuSp8gm0WzNDoIjJcOzXL6XFIH2RpfQ/viewform?embedded=true

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *