2024-12-11 – The Land of Milk and Honey…

Nu hoppar vi vidare till ett udda whiskyland – nämligen Israel. Men tro det eller ej, whiskykulturen är rätt stor här; Whisky Israel är ett bra exempel på det – en välbesökt whiskyblogg med tusentals läsare från hela världen.

Självklart finns också ett antal destillerier som gör maltwhisky, inte bara kvällens M&H eller Milk & Honey som det står för. Loggan visar en ko med gulsvart randig bakdel med en gadd och kopplingen är att det Israel i bibeln benämns som ”The Land of Milk & Honey”.

Utöver M&H som grundades 2013 finns även några whiskydestillerier till i Israel – Golani Distillery (2014), N.G.K. Distillery (2021), Shewet Brewing & Distilling (2017) samt Yerushalmi Distillery (2017).

Destilleriet är beläget i ett gammalt bageri i Tel Aviv och här har vi temperaturer som är ganska höga, vilket gör att destillat mognar lite snabbare än vad som är normalt. Det är en utmaning så klart och precis som destillerier i Indien och andra varma länder, så ställer det krav på faten som används för lagring. Här tog man hjälp av dr Jim Swan, som tyvärr avled 2017. Som kemist och biolog samt expert på single malt whisky, kunde han bidra med kunskap kring just fatlagring. Bland annat har man i stor utsträckning använt sig av STR-fat (shaved, toasted and re-charred), tillsammans med ex-bourbon och även några nya ekfat.

Mixen av fat har fallit ut väl och även en ung whisky som 3 år framstår som betydligt äldre när den provsmakas. Mognaden har utförts både snabbare, mer kontrollerat och med högre kvalitet genom otroligt skickligt arbete. Det är därför M&H producerar whisky som hyllas världen över.

En israelisk produkt helt klart men ingredienserna är dock importerade. Malten kommer ifrån England då det inte växer mycket korn på de torra åkrarna i Israel och jästen hämtar de från Belgien. Lagringen sker vid Döda Havet som vanligen har en temperatur på upp mot 50 grader.

Vill ni veta mer om destilleriet så rekommenderar jag att kika på Whisky.com som gjort ett besök och dessutom provar whiskyn. 1 timme lång är den så häll upp något gott under tiden.

Nu provar vi whiskyn istället:

DOFT (20/25)
Mycket frukt i denna, tropisk sådan. Ananas, persika och sedan en sötma som drar åt torkad frukt, russin och aprikos. Sötman går åt honung och en lätt parfymerad ton. Ekfatet skiner igenom.

SMAK (22/25)
Vanilj och honung exploderar till en början, sedan kommer lite mer syrliga toner med citrus i huvudsak. Det går över mot en mer bitter ton, choklad, gärna mörk sådan och sedan mer mot svartpeppar.

EFTERSMAK (20/25)
Medellång med toner av svartpeppar, örter och sedan bitterljuv mörk choklad. Vaniljen lever kvar en del på tungan också.

OMDÖME (22/25)
En spännande whisky just av den anledning att den är ung. Det framgår inte av buteljen men jag gissar på 3 år, inte mer. Mognadsgraden är fascinerande och även om smaker är något spretiga så är den riktigt angenäm att dricka.

TOTALBETYG: 84/100p

Nu blir det faktiskt lite wild and crazy när vi slänger in något helt oväntat till denna typ av whisky men den funkar så bra! Nu är Sörmlands Ädel från Jürss Mejeri alltid väldigt god i sig. Det är dokumenterat en av världens bästa mögelostar och den kommer ifrån Hälleforsnäs. Lokalt och jag har varit på osteriet många gånger och alltid köpt en bit av denna. Fantastisk! Köp din bit här:

https://webshop.jurssmejeri.se/bestall-ost/sormlands-adel

Musik till den här smakkombinationen var kanske inte så enkelt till en början, men jag tänkte att det som låter bra funkar till det som smakar gott. Har vi varit spretiga hittills med sörmländsk ädelost, brittisk malt, belgisk jäst och irländsk whisky så varför inte komplettera lika spretigt med irländsk musik. Här har ni Hudson Taylor, 2 syskon som framför låten Battles. En titel som passar i konfliktens Israel idag.

Vad tyckte du om dagens smakupplevelse:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdc8TGjMqTjDUNl4rlPw3i5azkSbE-OVhydFve_AHFzaJsatA/viewform?embedded=true

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *