På en provning i whiskyklubben för ett tag sedan så dök denna flaska upp. Kunde förstås inte avslöja att jag redan provat den och att den strax därefter skulle hällas upp till er alla i kalendern.
Den fick inte jättehögt betyg på den provningen vill jag minnas, men det betyder inte att den är dålig i sig, utan bara på den hårda konkurrensen i startfältet.
Whiskyn vi pratar om ikväll är en australiensisk single malt lagrad på franska ekfat som tidigare lagrat rödvin. Den är inte åldersbestämd och troligen rätt så ung.
David Vitale heter mannen bakom Starward, Australiens första hantverksdestilleri enligt de själva. Det grundades 2008 i Melbourne och de var inte först med att destillera single malt. Däremot var de först med att använda franska vinfat till sin lagring. Familjen Vitale hade stora vingårdar i sin ägo och det blev naturligt att använda faten.
Här kan ni för övrigt kika in på deras mycket visuella hemsida för att ta reda på mer:
Destilleriet är inte idag på något sätt unikt utan slåss tillsammans med nästan 100 mer eller mindre etablerade destillerier runtom i Australien. Marknaden har exploderat även där de senaste 20-30 åren och antalet som gör single malt växer så det knakar.
Är Starward tillräckligt bra för att stå sig mot övriga då? De sticker ut en del eftersom de har experimenterat med mängder av fatlagringar (finns en ex-Lagavulin cask till exempel). Kanske upplägg för en whiskyprovning framöver om det går att få tag på fler sorter i Sverige?
Men ikväll nöjer vi oss med att prova deras vinfatslagrade Left Field.
DOFT (21/25)
Doften avslöjar vilket fat den lagrats på direkt, detta är som att dofta på en körsbärslikör eller svartvinbärssaft. En syra finns i bakgrunden som gifter sig rätt väl med malten innan de går över mot vanilj och karamell. Påminner starkt om en kopp fruktigt te som spetsats rejält.
SMAK (20/25)
Ung och lite spritig till en början innan fruktigheten kommer fram – det är skogsbär och grönt äpple, lite citrus och honung. Spretigt och väldigt mycket av allt. Smaken går sedan mot torkad frukt, apelsinskal och lite kanel innan den blir lite mer bitter.
EFTERSMAK (18/25)
Mängder av frukter som slåss om utrymmet, men eftersmaken är kort och i slutet dröjer bara beskan kvar. Kanske hade den varit längre och mer intensiv med några års lagring till.
OMDÖME (19/25)
Alltid spännande med whisky från andra länder och det finns många från Australien som utmärker sig på olika sätt. Den här kanske inte är den bästa av de jag provat från Down Under men den är helt klart intressant med sitt udda val av fat. Nu finns det ju många som kör slutfinish på vinfat men väldigt få lagrar 100% av tiden på dessa. Det skapar en ny typ av maltwhisky.
TOTALBETYG: 78/100p
Jag fick direkt vibbar av en söt och lite sliskig kaka med mandel – nämligen mazarin. Bittermandeln i dessa påminner lite om den eftersmak som jag känner i whiskyn. Antingen köper du färdig eller så bakar du din egen.
Inte för att jag tror att whiskyn skulle kännas mer skotsk om vi slängde in skotsk musik, men smak-upplevelsen skulle kanske bli ännu bättre. Detta är en skön låt och den framför av bandet Travis. Låten är skrikig på ett sätt och ett All I Want To Do Is Rock, från albumet Good Feeling från 1997.
Tyck till om smakupplevelsen här: