2024-12-21 – The demon warrior…

Ett av önskemålen från förra årets kalendrar var just japansk whisky. I år blev det ett antal men detta är den sista för året. Svart flaska med svart skruvkork i plast ger ju inte det bästa första intrycket. Men, skenet bedrar. Som vanligt är det en chansning med japansk whisky men denna ska i alla fall leva upp till de japanska kvalitetslagarna vad gäller whisky.

Under flera års tid så har japansk whisky fallerat något, där det industriella har fått ta över och den traditionella maltwhiskyn som slog den skotska på fingrarna har fått träda tillbaka.

Onikishi kommer från staden Shiki Shuzo och här vill man erbjuda en bra kvalitetswhisky som passar de flesta smaklökarna, antingen när den dricks ren eller med is, eller när den blandas i drinkar. Och, då var vi där igen. Japansk marknadsföring bjuder återigen på en produkt som ska vara fantastisk för alla! Onikishi betyder för övrigt som rubriken antyder – demonkrigaren!

Milestone Beverages ska erbjuda denna whisky med Animé-design till både en yngre nyfiken publik och den mer erfarna maltwhiskypubliken. Designen på flaska och kartong är helt klart manga-inspirerad och innehållet typiskt japanskt med dagens måttstock. Vi får heller inte glömma bort att japansk whisky idag är dåligt reglerad, även om nya regler har tagits fram. På grund av brist på whisky så är det ofta väldigt liten del av innehållet som faktiskt tillverkas i Japan, kanske till och med så lite som en tesked i en flaska. Står det dock Japansk Single Malt så är det ett undantag, med Blended så vet man dock inte riktigt.

Var kommer spriten ifrån då undrar ni? Jo, Kanada är en stor exportör till Japan och även från Vietnam och Thailand importeras en del. I den whisky vi provar idag så säger man i alla fall att den är tillverkad i Japan men att receptet är hemligt. Man är dock för att hårdare regelverk och det är förstås bra, frågan är bara om man följer det själv?

Flashig manga-inspirerad design på flaskorna…

Nu är det dags att prova denna japanare.

DOFT (20/25)
Först kommer en söt malt, sedan choklad och läder. Det finns en del träfatstoner, cederträ till exempel. Något blommig och med en del vaniljsötma.

SMAK (20/25)
Sött och med mycket malt, lite som frukostflingor eller havregrynsgröt. En brödig smak med en del peppar, lite kanel, ingefära och sedan mer nötter. Fruktigheten smyger in, nästan lite besk innan den går mot citrus.

EFTERSMAK (18/25)
Det finns lite att önska i eftersmaken som är alldeles för kort. Den är söt som en rom till en början men sedan går det över mot citronskal, lite bittert avslut.

OMDÖME (20/25)
Japansk whisky har förändrats genom åren. De första som kom slog skottarna på fingrarna, fantastiska malter som idag är svindyra. Sedan kom japansk blended, massproducerad sprit, billigt och bra och som sedan säljs dyrt ändå. ”Varumärket” japansk whisky behöver förändras om man räknar med att folk vill fortsätta avnjuta detta. Men just denna kanske ändå är ett steg i rätt riktning även om det finns mycket att önska. Är tveksam till om jag tar med någon japansk blended i nästa års kalender.

TOTALBETYG: 73/100p

Vi får helt enkelt förstärka smakerna i whiskyn med ett gott tillbehör som även tillför en del ursprungsrelaterat umami. Vi kör en hederlig råraka med löjrom, fint hackad rödlök och vispad creme fraiche. Bäst recept hittar ni här:

https://www.koket.se/raraka-med-lojrom-och-vispad-creme-fra-che

Efter så många japanska whiskysorter behöver vi ändå ta in något som är asiatiskt. Varför inte lite mongolisk rock? Det låter kanske konstigt men det här bandet använder följande väl kända instrument för att framföra sin musik:

Morin Khuur (horsehead fiddle, ett stränginstrument), Tovshuur (mongolisk gitarr) och Tumur Khuur (käkharpa eller strupsång typ). Alla instrument är mongoliska traditionella sådana och inget man köper på Thomann direkt.

Men faktum är att bandet är Mongoliets mest internationellt framgångsrika rockgrupp någonsin. De jobbar dock i motvind då rock och metal är förbjudet i Mongoliet. Flera bra (och av originalen erkända) covers har man dock gjort av Metallica, Iron Maiden och fler därtill samt sjungit och spelat med Papa Roach och Serj Tankian (galningen från System of a Down).

Vi lyssnar till Triangle från deras Rumble Of Thunder från 2022.

Tyck till om smakupplevelsen här:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdmHhhCUJN7DPFvbExoQiXCaXSrxKo3S_a02ZG4tddt4RE__A/viewform?embedded=true

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *