Nu undrar Marie och kanske några till – ska det bara vara rökigt i år. Nja, inte bara men däremot är flera av önskemålen från tidigare år att det ska vara fler rökare med i uppställningen. Men i utvärderingen som kommer när kalendern har avslutats, så får ni säga ert igen, så får vi se hur det blir till nästa år.
Som rubriken och flaskans etikett antyder så handlar det om torvrökt whisky denna gång. Ja, allt som oftast är det just torv som ligger bakom rökhalten i whisky. Att använda torv som bränsle när kornet ska torkas är ett klassiskt sätt att tillverka malt på. Kanske dock mest utnyttjat på de ställen där torv bröts och användes som bränsle, till exempel på Islay.
Mr Peat Single Malt har ingen ålder specificerad, vi kan väl gissa oss till att den är någonstans 5-6 år. Fox Fitzgerald heter den oberoende buteljeraren bakom denna rökare och ni har faktiskt redan provat en whisky från nämnda buteljerare, nämligen serien Rest & Be Thankful som ni provade en whisky från i lucka 8.
Här har vi en naturligt färgad, ej kylfiltrerad och väldigt torvrökig whisky. Kommer den från Islay, troligen? Kommer den från Ardbeg, Laphroaig, Bowmore eller någon av de andra? Vem vet, men tonerna finns där. Om jag skulle killgissa så är det en Laphroaig i glaset.
När jag var på Islay så åkte vi ut till en av torvmossarna och kollade på tekniken bakom att bryta just torv. Enformigt skitjobb om man gör det som vi gjorde, manuellt. Det finns dock modernare sätt att bryta torven så klart. Här kommer en film från den torvmossen, där Laphroaig visar hur det går till:
Nu har vi tittat på film och doftat på torvrök men nu är det väl ändå dags att prova det som finns i glaset.
DOFT (22/25)
Inte direkt så rökig som man kan tänka sig, men rökig är den så klart. Det finns en medicinal ton i doften som påminner starkt om just Laphroaig. De växter som bryts ner i torvmossen under tusentals år har avgett en kraftfull doft av örter, svamp, mediciner, jod, jord och mer därtill. Allt sammantaget finns här – en fin rökig doft men även lite citrus och fruktsötma slåss om näsan.
SMAK (23/25)
Jag tycker den här både doftar och smaker som om man var tillbaka på Islay. Kommer att skämmas om jag någonsin får reda på att detta inte är en Islay-whisky? I smaken hittar vi förutom en rökig, lätt ton av aska, även en rätt hög sötma, lite tropisk frukt swishar förbi och kom på att jag måste ha en skvätt av denna i nästa grillmarinad.
EFTERSMAK (23/25)
En ung whisky brukar inte ge så mycket eftersmak men det tycker jag att denna gör. En kraftig smak som dröjer sig kvar, röken lägger sig i gommen. Sötman finns där, vanilj och frukt och sedan marinaden som kommer att göra köttet så bra nästa gång.
OMDÖME (23/25)
Det här en rå och rökig härlig historia och jag är inte alls färgad (är Laphroaig-fantast sedan ”barnsben”) Den är ung men det är just råheten som jag gillar, den framträder med kraft och rökigheten tar inte över, utan låter örtiga, gräsiga och fruktiga toner leka i bakgrunden. Bra balanserad!
TOTALBETYG: 91/100p
Eftersom whiskyn får mig att tänka på grillat välmarinerat kött men även ger utrymme för det fruktiga och örtiga, så tänker jag ett en god parmaskinka kan sitta fint. Köp gärna parmaskinka direkt från din charkdisk om du har möjlighet, den brukar smaka bättre än den vakuumförpackade varianten.
Nu lättar vi upp den rökfyllda stämningen med lite glad och trevlig musik. Är det lite Beatles-vibbar jag får när jag hör denna? Kan vara, eller så är irländska Hal något helt eget. Med bara drygt 2000 lyssningar per månad på Spotify så är de inte så stora, men låten platsar ändå i min kalender. Här lyssnar vi till Keep Love as Your Golden Rule.
Betygsätt din smakupplevelse här:
Oooo hjälp så rökigt det var idag men gårdagens Japan tyckte jag var riktigt stabil och god!😋
Japp, lite mer rökigt idag helt klart!
Jag killgissade lika som Johan, en ung Laffe. Jag tycker om islay, men inte denna askiga rök. Mysmusik ….
Svår men ändå rätt god, så kan det vara ibland.