”från sig vilt slående japaner… japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon…”
Rubriken och citatet är från Sven Jerrings referat från OS i Berlin 1936, där Japan slog Sverige i fotboll med 3-2 och Sverige därmed åkte ut från OS. Frustrationen var tydlig hos Sven men Japan förlorade sedan med hela 8-0 mot Italien i nästa match.
Det var i ungefär samma veva som den japanska whiskytillverkningen startade. Med ungefär samma klimat som i Skottland och Sverige så har Japan precis samma förutsättningar för att kunna göra bra whisky. Däremot är ju produktion och tillverkning något som effektiveras i Japan och många destillerier ser idag ut som kemiska fabriker.
Shinzato Shuzo är kanske inget undantag men de har funnits väldigt länge, sedan 1846, vilket gör det till det äldsta destilleriet i Okinawa. Många namn nu men whiskyn heter Kanekou Okinawa och tillverkas av nämnda destilleri. Förutom whisky gör man andra typer av japanska destillat och drycker. Deras hemsida visar lite mer om vad de tillverkar:
https://shinzato-shuzo.co.jp/en
Men vi kanske ska prova whiskyn istället för att prata om den?
DOFT (20/25)
Som vanligt med japansk whisky så brukar det industriella skina igenom, det är lite spritigt och endimensionellt. Den här känner jag en lätt svampig smak, som umami ungefär eller sältan som finns i soya. Det där lite lätt jästa som är svårt att sätta fingret på. I övrigt så är det lite pepprigt, det finns frukt och citrus framförallt och kanske även lite chokladtoner efter en stund.
SMAK (21/25)
Rätt trevlig sötma i denna med honung, tropiska frukter, mer citrus och även kokos. Det finns toner av toffee, choklad och kanske lite kaffe rent av. Lite liköraktig är den och blir sötare efter ett tag. Smaken är bättre än doften tycker jag, en helt okej japansk blended.
EFTERSMAK (18/25)
Här kommer åldern till sin rätt (eller som nackdel) – eftersmaken är rätt kort. Finns en del att önska där. Det är en citruston som tar över, lite toffee och kokos mot slutet.
OMDÖME (18/25)
En japansk blended med en rätt hög prislapp, skulle kunna jämföras med en skotsk blended som är 200 kr billigare. Men, så är den ju faktisk japansk och med det tillkommer så klart en importkostnad. Men sådant ska man förstås inte skylla på, det finns en hel del japanskt som är bättre än detta och till samma pris.
TOTALBETYG: 77/100p
Japansk whisky kräva japansk mat! Ja, eller något som matchar den umami vi känner i destillatet. I det här fallet har jag tagit ut svängarna med ett nytt sushirecept, åtminstone nytt för mig. Nigiri med lax och manchego, alltså riven ost ovanpå. Fantastiskt gott – här har ni receptet:
https://alltommat.expressen.se/recept/nigiri-med-lax-och-manchego/
Nu kommer det japansk musik tänker ni men det gör det inte. Istället blir det något helt annat. Amy Shark och Tom DeLonge sjunger My Only Friend. Amy är en australiensk singer-songwriter som vunnit massor med priser för sin musik. Tom känner kanske en del igen rösten på då han under alla år varit frontfigur i amerikanska punkbandet Blink-182. Sköna röster som möts tillsammans med sushi och whisky. Kan ju inte bli bättre! 🙂
Här kan du betygsätta din smakupplevelse:
Vi som testat 13:e först innan denna tyckte det var ett lyft. Torrt gräs och citrus. Jag tycker alla japaner är överprisade.
Håller med om överpriset. De är så riktigt bra eller okej, är svindyra istället. De som finns överkomligt på bolaget är tyvärr inte jättebra alla gånger.