Nja, inte riktigt men ganska nära ändå. Det är fortfarande whisky vi pratar om även om tequila råkar vara en större dryck från detta land. Mexico är kanske inte det första land man tänker på när man pratar whisky och det här är heller ingen single malt gjord på kornmalt.
Whiskyn är istället tillverkad av den gröda som finns i överflöd i landet, nämligen majs och inte vilken majs som helst. Whiskyn är gjord på 100% Cacahuazintle-majs – fint eller hur? 😉 Den förbereds också enligt en 4000 år gammal tradition, nixtamalisering. En process där majsen kokas och behandlas på ett speciellt sätt som jag inte kommer att snöa in på. Detta är dock en kokteknik som använts och används för att göra tortillas med mera, inte bara i Mexico.
Destilleriet heter Abasolo och ligger norr om Mexico City. Det är en pampig och modern byggnad och även om man inte skryter om något besökscenter så ska det bara vara att knacka på dörren om man är intresserad.
Men nu är det väl ändå läge att prova denna unika majswhisky från Mexico. Ingen annan majswhisky tillverkas idag på detta sätt så den är helt klart unik. Låt oss säga att detta kanske är årets destillerade öl, eller en outsider om man så vill. Prova gärna innan ni läser mina smaknoter.
DOFT (15/25)
Banan är det första jag känner, konstig nog för det finns ju inte där. Sen vanilj och en tropisk rätt sliskig sötma. Majsen känner jag inte mycket av men doften påminner om tequila, kanske är det hjärnspöken som spelar mig ett spratt?
SMAK (10/25)
Syrliga frukter kommer först och sen vet jag inte vad som händer. Spritigt och pepprigt som inte ger så mycket. Tycker bananen finns kvar, kanske lite honung och citron. Som ett förkylningste fast mer plågsamt för det här är inte gott!
EFTERSMAK (12/25)
Spritig, sötsliskig vegetabilisk ton, gräs, honung och kanske lite nötig. Kort och intetsägande med lite mentol i slutet.
OMDÖME (8/25)
Jag har svårt att komma på något som är sämre att drickas rent. Jag hoppas att ni ser detta som en upplevelse, att det varit kul att prova och en varning att inte köpa denna för skyhöga 538 kr? Det må vara fin teknik som ligger bakom men den här dricks bäst som en shot med citron och salt, precis som tequila.
TOTALBETYG: 45/100p (lägsta betyget i kalendern någonsin)
Inte så lätt att matcha detta men som jag beskrev så kan den jämföras med en billig tequila och där vill vi ha syrlighet och salt. Vi testar därför att bita i en saltgurka samtidigt och då funkar den helt plötsligt helt okej för en stund. Och har ni slut så finns det lite mer, bara att höra av sig, det är inget som kommer att gå åt här hemma! 🙂
Denna smakkombination kräver bra musik och här kommer en låt som heter Pinch Me med kanadensiska Barenaked Ladies. Bandet har funnits sedan början på 90-talet så är säkert inget nytt för de flesta. De har haft en hel del hitlåtar och de har även hörts mycket i både filmer och tv-serier. Och ja, helt okej att hälla upp något annat i glaset och njuta av musiken istället.
Tyck till om smakupplevelsen här:
Kul. Intressant. Jag har druckit sämre ( i Thailand).
Det kan jag tänka mig! Ingen höjdare detta heller!
Första tanken vid doftande var att detta är inte whisky men så fel man kan ha.
Kul att provat men inget jag köar för att köpa.
Det kan jag förstå, är ju inte direkt billig heller.
Hepp, den här var ju god. Jag kom på ”banan” direkt. Vi ”Anki och jag” provade den och gårdagens Arran och tyckte bäst om tequilan. Kanske för att vi för 12 år sedan var i Mexico och då också var på Tequila provning. Men mins inte någon bättre.😎
Vad kul att ni tyckte om den!