2024-12-16 – Stara Myslivecka Zitna

Var i Prag i somras och hittade lite roligt där. Den här är en lite enklare sprit, en rye whisky och titeln betyder direktöversatt Gamla Jägarens Ryewhisky. Den finns internationellt och går då under namnet Old Hunters Rye, en whisky ni möjligen kan hitta i en välsorterad taxfree.

Destilleriet bakom heter Green Tree Distillery och ligger nära gränsen mot Tyskland och staden Dresden. Destilleriet är faktiskt Europas äldsta destilleri, med anor sedan 1518. Här görs rye whisky, vodka, rom och likörer och varumärket är väldigt populärt i Tjeckien.

Ryewhisky ska enligt regelboken vara tillverkad av minst 51% råg och resten kan alltså vara annat sädesslag. Exakt balans i denna går inte att finna utan det vill man kanske hålla hemligt.

Vi får väl ta och prova denna rätt anonyma sprit från Tjeckien. Det vi vet är att den lagrats i 4 år på bourbonfat i ett underjordiskt lager, 5 meter under marken.

DOFT (18/25)
Söt och rund i smaken med en del ekfatskaraktär. Det blir lite cederträ (blyertspenna) och kanske lite läder också. En kraftigare doft än i vanlig kornmaltsbaserad sprit, men också rätt spritig i sin framtoning.

SMAK (18/25)
Rätt mogen smak för att bara vara 4 år, kraftig med en del träfat i paletten. Vaniljen är tydlig och lite fruktsötma dyker upp, äpple, aprikos och det går sedan mot en ganska kraftig pepprighet.

EFTERSMAK (18/25)
Inte speciellt lång, men ekfatet och vaniljen dröjer kvar ett tag. Lite citrustoner dyker upp och även en del sötare frukter.

OMDÖME (19/25)
Ärligt talat har jag inte provat jättemånga rye whiskies, men denna känns inte som en av de bästa i alla fall. Det är en kraftig och något spritig framtoning av det hela och den påminner en del om kanadensisk whisky och då pratar vi inte om Lord Calvert utan snarare Seagram’s. Faktiskt en av de första whiskysorterna som provades i whiskyklubben Smoking Barrels.

TOTALBETYG: 73/100p

Till denna spritiga upplevelse har jag valt ett enkelt tillbehör. Vanliga lövtunna potatischips. Det funkar bra till väldigt mycket men i det här fallet så är det lite sälta som saknas och det tillför vi med hjälp av chipsen.

Men hur ska vi sedan matcha tjeckisk rågwhisky och potatischips med musik tänker ni? Vi skakar om det rejält och slänger in Silverstein – här blir det hardcore metal med melodiös refräng. Kanske inte passar alla men jag tror att några blir glada i alla fall – Skin & Bones heter låten.

Tyck till om smakupplevelsen:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdvO21XLdo10STfLdku2KCiFx3CZeSaKZvut807E7_97ZVMvQ/viewform?embedded=true

4 reaktioner på ”2024-12-16 – Stara Myslivecka Zitna”

  1. Det första jag tänkte när jag smakade var:
    kemiskt sen gick det åt rom för att sedan mest smaka sött.
    Trots första intrycket så blev den ganska bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *