2024-12-08 – Rest & Be Thankful

Okej, hur många känner till InchDairnie Distillery? Hur många har provat en Finglassie någon gång? Ja, kanske om du också införskaffat denna buteljering. Har du inte gjort det får du nu möjlighet att prova den i kalendern istället.

Small Batch Finglassie 2017 är en single malt på rökigt recept, lagrad på bourbonfat som tidigare innehållit Islay-whisky och sedan med en finish på oloroso sherry-fat.

Destilleriet bakom heter som sagt InchDairnie Distillery och det byggdes och startades upp 2015. Beläget i Fife, strax norr om Edinburgh och därmed räknas det till Lowlands.

Ian Palmer heter mannen bakom destilleriet och han använder gärna lite idéer outside the box. Maltmjölet bultas i en hammarkvarn istället för en vanlig kvarn. Mäskningen utförs i en filterprocess utan den mäsktunna som annars alltid finns på alla destillerier. I destilleriet finns också en Lomond-panna, likt den som finns hos Loch Lomond Distillery. Man jobbar också med olika jästkulturer och använder också råg och havre till sin mäsk. Så ja, lite annorlunda är detta!

Från destilleriet har släppts en del kul genom åren – Ryelaw till exempel, en ryewhisky, en rökt Kinglassie, en havrewhisky och mer därtill. Men den vi provar idag tillhör majoriteten av det som destilleras – en skotsk single malt.

Här kommer en kort film om destilleriet och mer hittar ni på deras Youtube-kanal.

Men nu har det väl blivit dags att provsmaka dagens whisky – en Finglassie från serien Rest & Be Thankful. Detta är också namnet på en otroligt vacker dal i Skottland, nära Loch Lomond National Park.

DOFT (23/25)
Här har vi rökt kött i vätskeform, till en början i alla fall. Sen kommer det in frukt, päron, tropiska frukter, ananas, kanske lite banan till och med. Det finns en sötma som på något konstigt sätt får mig att minnas stekt bacon till söndagsfrukosten och därefter rostad bröd med honung.

SMAK (23/25)
Här känns fatkaraktären – vanilj och sötma i koncentrerad form. Sen kommer en hel del rök men det tar inte udden av sötman och fruktigheten. Bland frukterna finns många tropiska som ananas och mango men även apelsin och citronskal. Här finns torkad frukt också och den tas om hand väl av den rökiga, nästan vedeldsrökiga smak som finns här.

EFTERSMAK (22/25)
Rökt skinka, bacon, fläskpannkaka – allt detta påminns jag om i eftersmaken av denna. Det är ju fantastiskt att ett destillat kan framkalla dessa smakupplevelser. Eftersmaken är dessutom lång, väldigt lång.

OMDÖME (23/25)
Den är ung, lite rå och spritig med massor av rök och en otrolig mängd smaker, en hel fruktkompott med tropiska frukter, Sen finns toffee, honung och svartpeppar. Komplext och roligt när något kan smaka så mycket av olika smaker. Spretigt kanske några säger, spännande säger jag. Kan vara det högsta betyg jag givit en sådan ung whisky.

TOTALBETYG: 91/100p

Whiskyn är god som den är men den har sötman, röken och den spännande maltigheten som gör den mer komplex. Det här är bra och kräver sitt tillbehör, så här nöjer vi oss med en chokladbit av bättre kvalitet – en Lindt Excellence 70% kommer lyfta destillatet ytterligare.

Då var det dags för Norah Jones att göra premiär i den här kalendern. För mig var det hon som lyfte in jazzen i det moderna rummet, i radion och bland alla åldrar. Lugn, skön och jazzig pop när den är som bäst. Låten vi hör nu är lite råare och rockigare om man tillåts använda uttrycket. Vi lyssnar till nya låten Queen of the Sea.

Betygsätt smakupplevelsen här:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZ-XqlUWEqyAsSedUag3_NendlalsZf6urPu0OCG0jUkXCSA/viewform?embedded=true

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *