2024-12-04 – Forgive your enemy, but remember the bastard’s name…

Börjar inlägget med ett skotskt ordspråk, eller talesätt kanske? För sådana finns det många av i den skotska litteraturen. Så klart är även whiskyn vi provar idag från Skottland.

Mossburn Island Blended Malt är en vatting som man sade förr, en blandning av olika single malt från olika destillerier, i detta fall från Skottlands övärld. Serien kallas för The Signature Cask och Mossburn har släppt ytterligare en buteljering – en Speyside. Detta är dock deras Cask Bill No 1 Smoke & Spice – en ö-whisky med en del rök.

En samling av single malt från deras egen fatsamling där också en hel del enskilda fat släpps som single cask-buteljeringar, tyvärr dock ingen som går att hitta på Systembolaget. Där finns dock Speyside-buteljeringen samt en Foursquare Rum Finish, alltså en okänd 12-årig blended malt som slutlagrats på romfat.

Mossburn är beläget i Jedburgh i södra Skottland, nära gränsen till Storbritannien. Här har man ett stort lager av fat från diverse olika destillerier och sedan 2017 har man släppt olika releaser som oberoende buteljerare. Men sedan dess har Mossburn lagt sig till med egna destillerier – Torabhaig på Isle of Skye där man tillverkar rökt sprit som sedan lagras på mängder av olika fat – samt Reivers Distillery i hjärtat av Scottish Borders, ett experimentdestilleri som tar ut svängarna. Här skapas också deras egen single grain.

Här är en länk till deras rätt snygga hemsida ifall ni vill fördjupa er i detaljerna:

https://mossburnwhisky.com

Mossburn är väldigt intressant och jag gissar att vi kommer att se mer från de i framtiden. Den här whiskyn kan ses som en försmak till vad som komma skall och visst är den intressant? Låt oss prova den:

DOFT (20/25)
Mineraler, salt och rök – detta är hav och en ytterst bra sammanfattning av en ö-whisky. Skulle till och med kunna passera som en ung Laphroaig. När den första initiella röken lagt sig så träder sötman fram, en karamell som även den är något salt. En något fruktig ton från grönt äpple finns också där och retar näsan.

SMAK (21/25)
Söt och samtidigt salt på en och samma gång. Lite unik smak helt klart. Röken finns där och den medicinala tonen, hav, umami. Mycket som framträder på tungan, en kryddig, pepprig nyans lägger lite sordin på sötman men bara för ett tag. Sen kommer karamellen tillbaka och balanserar sig väl med den nu lätt askiga rökigheten.

EFTERSMAK (22/25)
Förvånansvärt lång även om rökigheten tar över lite här. Smaken går mer åt det peppriga, kryddiga hållet, nästan åt ingefärans bett. Lång och behaglig som får en att vilja ha en slurk till.

OMDÖME (22/25)
Kul smakpalett som gör destillatet intressant. Gillar pepprigheten, den eldiga röken och salt karamell i bakgrunden. Salt är ordet. Kan detta vara den perfekta whiskyn till grillat kött?

TOTALBETYG: 85/100p

Till att börja med rätt så svårt att matcha detta mot något. Här kunde man valt ett säkert kort och förstärkt sältan och sötman med en kula vaniljglass och kolasås av bra kvalitet. Men jag väljer istället att köra en basturökt skinka till detta, gärna så rökt som ni kan hitta.

Iron Maiden har nog de flesta hört och den här låten har de skrivit. Men de som framför låten kallar sig för Maiden United och gör en lugnare jazzigare cover av 2 Minutes to Midnight. En cool tappning som funkar utmärkt med en minst lika cool buteljering som Mossburn. Förlåt om jag slår några inbitna Maiden-fans på fingrarna nu.

Här kan du betygsätta smakupplevelsen:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfM97K0o5iX7mGfRYZEQBW6ywES9-_knlYEgSdrR-5Xxs-7PA/viewform?embedded=true

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *