Av någon outgrundlig anledning som inte jag vet något om, så heter denna utgåva av Mackmyra Reserve – KAJ’s Whisky. Denna har jag fått av Christoffer som kanske vet mer om namnvalet?
Receptet är i alla fall rökigt med fatlagring på 30 liters bourbonfat, lagrat på Fjäderholmarna. Fatet fylldes 2013-06-17 och buteljerades 2019-11-04 och har därmed nått en bit över 6 år. Med sina 49,5% alkoholhalt så är det en riktigt trevlig buteljering.
Mackmyra har det sagts mycket om på senare tid, inte minst sedan man ansökte om konkurs den 19:e augusti. I skrivande stund har nygammal ägare trätt in och tagit över bolaget, med målet att se till att alla som äger ett fat ska få möjlighet att buteljera det, enligt tidigare avtal.
Mackmyra grundades 1999 och historien har ni säkert hört – ett gäng grabbar på skidsemester i Sälen undrade varför det inte finns någon svensk whisky och resten är historia. Till en början tillverkades whiskyn vid Mackmyra Bruk som också gav den dess namn. Nu finns destilleri och huvudkontor i Mackmyra Whiskyby utanför Gävle och förutom whisky tillverkas också gin. Faten lagras på olika platser, Bodås Gruvlager, Fjäderholmarnas Skärgårdslager, Häckeberga Slottslager och Smögen Västkustlager.
Många av er har säkert provat en hel del Mackmyra genom åren, det har släppts mängder av olika buteljeringar av varierande kvalitet. Flertalet serier har sett dagens ljus och den första var förstås Preludium-serien. Jag köpte ett par Preludium:01 när de kom och de står fortfarande oöppnade här hemma. Jag vet att whiskyn inte smakar speciellt bra, den är alldeles för ung, omogen och spritig, men värdet har ökat och kommer säkert göra det ännu mer. Sveriges första single malt är det ju ändå.
Men nu har vi en helt annan buteljering framför oss. Det är alltid kul att testa buteljeringar från privatfat, oavsett om det är Mackmyra, High Coast, Smögen eller något annat destilleri. Men nu är det Mackmyra som är i fokus och väl förtjänt, för många trevliga buteljeringar har sett dagens ljus härifrån.
DOFT (22/25)
Först kommer röken, rätt intensiv och därefter kan man nästa känna brasan. Mer vedeld än torvrök i denna och den passar säkert utmärkt runt en lägereld. Vaniljsötma, fudge, ljus choklad och sedan lite citrus gör doften riktigt angenäm.
SMAK (23/25)
Alkoholhalten är grymt bra i denna och med det menar jag att den inte tar över eller förstör på något sätt. Lite vatten kan man tillsätta om man vill men jag tycker det förstör en del. Rökigheten curlar tungan och lite peppriga och örtiga toner framträder. Vanilj finns där, liksom söta bär, citrus, lime, kanske rentav lite åt gin-hållet.
EFTERSMAK (23/25)
Här är styrkan med denna buteljering, en lång, härlig eftersmak där röken inte tar överhand. Vanilj finns där fortfarande och sötman och röken samsas väldigt väl under lång tid.
OMDÖME (23/25)
Kan vara en av mina favoriter i årets kalender. Detta är riktigt bra och så kul att få prova ett privatfat som är så lyckat. Hade Mackmyra sålt sådana här buteljeringar så kanske de inte hade gått i konkurs. Väl balanserat med många härliga smakintryck som definitivt gör den minnesvärd.
TOTALBETYG: 91/100p
Jag brukar nästan alltid ta fram en bit hårdost till rökig whisky, en vällagrad bit parmesan eller västerbotten. Men det är ju lite tråkigt kanske så varför inte testa ostbågar med Västerbottenost. Inte en näve då, om du kan låta bli förstås, för de är vansinnigt goda. Finns inte överallt men du kan se hur den ser ut här:
https://www.olw.se/product/cheez-deluxe-vasterbottensost-24x120g/
Så var det dags för musik och svensk whisky behöver matchas med svensk musik. Och vad passar inte bättre än lokalproducerad punk – min dotters band Bläze gör en övertygande punklåt vid namn Utrymningsplan. Inspelad på Sensus Studio i Katrineholm 2024.
Lämna ditt betyg på smakupplevelsen här:
Trevlig Mackmyra. Har ju provat alla preludium och efter det så valde jag annat att köpa. Har dock en som legat på hjortron fat som jag gillar. Men det är ju en annan upplevelse. Gott med ostbågar till. Även katterna gillade dem. Punk är inte min musik.