Nu närmar vi oss jul och därmed måste jag bjuda på något speciellt, eller egentligen är det kanske inte så speciellt då det handlar om en vanlig 10-årig single malt.
Men det här är en flaska som jag köpte på mig för många år sedan och som sedan dess haft en undangömd plats i baren. Den destillerades år 2000 och buteljerades 2010. Gordon & MacPhail ligger bakom denna och La Maison du Whisky stod bakom buteljeringsserien.
Scapa Distillery är intressant på många sätt men kanske mest för att det är ett relativt okänt destilleri i jämförelse med sin granne Highland Park. Båda ligger på Orkney, bara 2 km från varandra och båda är minst lika intressanta, men Highland Park syns mest helt klart. Sen har man flest buteljeringar också och där kommer Scapa nog inte ifatt i första taget. Scapa har idag bara en buteljering på Systembolaget och det är Scapa Skiren The Orcadian, också en mycket bra whisky för i dagsläget 449 kr. Whiskyn ni har fått i glaset idag finns inte att få tag på längre men är värderad till runt 60 pund.
Scapa Distillery må vara okänt för många men är ändå rätt så stort. Man använder rostfritt stål till mäsk- och jäskar och 2 spritpannor som producerar 1 miljon liter sprit per år. Scapa är också en av få som använder Lomondpannan (från Loch Lomond). Största delen av det som produceras här hamnar dock i Ballantine’s blended och en väldigt liten del som single malt.
Malten som produceras är inte rökt, trots att vattnet som används rinner genom en torvmosse och har naturligt hög ppm-halt. Men, det påverkar inte på destillatet och därmed satsar man på rökfritt, till skillnad från granndestilleriet Highland Park. Däremot släpptes en Scapa Glansa 2016 som är den enda rökiga Scapa som finns, än så länge. Dock tillkom röken genom att spriten lagrades på fat som tidigare innehållit rökig whisky.
Destilleriet grundades 1885 och förutom några ägarbyten så flöt produktionen på fram till krigsåren. 1919 sattes Scapa Flow på världskartan då tyska flottan gav upp sina skepp här. Många sänktes i havet, några togs till land och många har bärgats sedan dess. De som finns där på havets botten utgör än i dag en populär dykplats. Även under andra världskriget användes platsen strategiskt av alla parter och här finns även en del ubåtar sänkta.
Idag går det utmärkt att besöka Scapa Distillery men det är bra att boka i förväg då öppettiderna är lite si och så. Men helt klart är det ett måste om man ändå tar sig till Orkney. Från fastlandet är det färja eller flyg som gäller och båda två är ungefär lika väderberoende. Orkney är en vädermässigt utsatt ö och det är inte säkert att det går att ta sig hit när man räknar med det. Väl på plats måste ön utforskas och Scapa, Highland Park och “huvudstaden” Kirkwall är ett måste. Här finns enormt mycket nordisk historia och vikingarna har verkligen satt sina spår.
Att resa hit är enklast genom att flyga till Skottland, åka tåg upp till norra delen och ta färja över till Orkney. Det går även att flyga till Kirkwall från Edinburgh, tar dryga timmen så det är förstås ett alternativ. Det finns många boenden, flera mindre hotell och alla med olika prisklass. Ett tips är att boka en lokal guide som tar dig runt på ön då det finns mycket att se där.
Sort: Scapa 2000 GM
Beställningsnr: Finns ej på bolaget
Destilleri/buteljerare/importör: Scapa Distillery / Gordon & MacPhail / La Maison du Whisky
Alkoholhalt: 45%
Volym: 70cl
Pris: Kommer inte ihåg men runt 300 kr i Skottland 2013
Smaknoter:
Doft: Gräs, halm, torkad frukt och lite pepprig
Smak: Örter, mynta, söt och med viss sälta samtidigt, torkad frukt och salt och peppar i eftersmaken
Kryddigheten i whiskyn är inte så stor så den kan vi gott förstärka med ett enkelt tillbehör – en god bit pepparsalami får avnjutas som den är tillsammans med en sipp av whiskyn.
Norska Frøkedal bjuder på folklig pop med jazzinfluenser och låten heter Set Your Spirit Free.
Kändes först både doft och smaklös.
Men sen kände jag en stark grapefrukt doft.
Vilken skjuts av smaken det sen blev med pepparsalamin 👍
Kul med tillbehören.
Musiken spelar i bakgrunden 🎸
Salami adderade kryddigheten som inte fanns något av i whiskyn, så det blev ett bra komplement helt enkelt.
Doften: Jag var inte säker på att det var whisky. Svag men lovande.
Smak: Det blev samma som doften. Mkt god med salamin, men anonym. Känns att det är klass, men ….
Efter: Scapa?? Jag hade hoppats på mer.
Musik: Har de lyssnat på Fleetwood Mac??
Jag tror säkert de lyssnat på Fleetwood Mac, vem har inte det? 🙂
Efterkommentar: Om den står i glaset ett tag så kommer mer fram.
Som ett gott vin – behöver luftas ett tag! 🙂
Lite besviken, hade högre förväntningar. Dock angenäm men blyg.
Ja, det finns en del att önska av smaken, men den är som sagt en ”vanlig” 10-åring.